Nevidljive žene

Nevidljive žene

Inicijativa građanki i građana Mostara je u 2022. godini provodila projekt „Nevidljive žene iz prošlosti i sadašnjosti Mostara i Hercegovine“.

Cilj projekta je da žene Mostara, a koje su svojim društvenim doprinosom utjecale na mnoge procese u gradu od poslovnih, vjerskih, kulturnih, obrazovni zaslužuju da ispišu povijest grada, a ne da budu zaboravljene.

Projektni tim Inicijative građanki i građana Mostara čine Ifeta Ćesir Škoro, projektna koordinatorica, Aldijana Trbonja Tule, projektna menadžerica, Alma Pelo Zagorčić, istraživačica na projektu, Armela Husković Vegar, zadužena za administrativne poslove, te Selma Dandić, PR menadžerica Inicijative građanki i građana Mostara. 

‘Nevidljive’ su izazov

U ranijem intervjuu za Dnevni list, projektna koordinatorica Ifeta Ćesir Škoro je istakla kako žene Mostara ne mogu biti nevidljive.

Ifeta Ćesir-Škoro

-Neizbježna je činjenica da su žene sudjelovale u društvenim dešavanjima, ali podaci o njihovom sudjelovanju su veoma oskudni, ili su jednostavno nezabilježeni. Vođeni spoznajom da se uloga žena kroz povijest marginalizirala odlučili smo se osvrnuti, proviriti u prošlost, „oživiti“ žene koje su trasirale nama put ka boljem, bilo da je riječ o znanosti, kulturi i slično. Oživljavajući žene iz prošlosti znale smo i znamo da među nama živi i djeluje veliki broj ostvarenih žena iz biznisa, znanosti, obrazovanja, kulture, a o kojima se malo ili nimalo ne govori, točnije ne zna, kazala je Ćesir Škoro.

Aldijana Trbonja Tule, projektna menadžerica naglašava kako je sama za neke žene prvi put čula i pitala se koliko je još žena koje su živjele i koje žive u Mostaru, a da javnost ne zna za njih i njihov doprinos društvu.

U razgovoru za Dnevni list ističe kako sretna okolnost da je sredinom 2021. godine švedska fondacija Kvinna till Kvinna čula za aktivnosti Inicijative građanki i građana Mostara i zainteresirala se te nakon brojnih kontakata, dogovora, provjera i apliciranja odobrila projekat “Nevidljive žene iz prošlosti i sadašnjosti Mostara i Hercegovine”. 

-Inicijativa je uvijek bila mjesto okupljanja žena (i nekolicine mškaraca) iz političkih stranaka i aktivistkinja koje zajedno rade projekte od koristi zajednici. U planiranju i provođenju projekata je prisutan potpuni konsenzus jer se uvijek radi o stvarima koje se tiču svih nas. To što smo iz različitih političkih stranaka i različitih profesija upravo nam daje mogućnost da probleme i potrebe građana i građanki promatramo iz različitih kutova ali i da preko svojih političkih predstavnika utičemo na njihovo rješavanje što, moram priznati, nismo dovoljno koristili, ali plan je da se to promjeni u narednom periodu, izjavila je Aldijana Trbonja Tule.

Dodaje kako žene trebaju biti solidarne, istinski podržavati jedna drugu, hrabriti u ostvarivanju zadatih ciljeva i radovati se ostvarivanju istih.

-Žene moraju jačati svoju mrežu prijateljica, kolegica, partnerica u svim sektorima, kontinuirano učiti i jačati svoje kompetencije, jasno iznostiti svoje stavove i uvijek biti puno bolje i mentalno jače od svojih muških kolega. Ženska postignuća se moraju zapisivati, pamtiti i prenositi kako bi olakšali živote i karijere ovih generacija inžinjerki, književnica, glumica, medicinskih sestara, socijalnih radnica, mišljenja je Trbonja Tule.  

Aldijana Trbonja- Tule

Povijesni zapisi

Alma Pelo Zagorčić na ovom projektu radila je istraživanja o ženama iz prošlosti. Taj zadatak nije nimalo bio lak ako uzmemo u obzir činjenicu da su podaci o ženama oskudni.

-Ovakvo prikupljanje podataka o ženama iz prošlosti je svojevrstan izazov i nešto oko čega smo radili s veliki užitkom. Naš cilj je bio predstaviti žene iz prošlosti čiji je doprinos određenoj djelatnosti bio veliki, a za koji mi danas ne znamo ili nismo imali priliku da znamo. Do podatak smo dolazile koristeći dostupnu literaturu vezanu za povijest Hercegovine i Mostara poput publikacija iz privatnih i javnih biblioteka, časopisa, listova koji su izlazili u Mostaru, arhivske građe, kontaktiraju nadležne službe, institucije ako što su npr. fakulteti u BiH, Hrvatskoj i Srbiji gdje bi se potencijalno mogle školovati žene iz Mostara, rekla je Alma Pelo Zagorčić.

Uzimajući u obzir činjenicu o provedenom istraživanju Alma Pelo Zagorčić je stava da su žene iz prošlosti sigurno bile heroine svog vremena čiji doprinos ne treba i ne smije biti zaboravljen. I to će u nastavku biti vodilja da predstave što veći broj sugrađanki čija djela i put danas baštinimo baš mi.

Alma Pelo Zagorčić

Obzirom na samu kompleksnost projekta važni su i administrativni poslovi koji su temelj uspješne realizacije istog. Za takvu aktivnost zadužena je bila Armela Husković Vegar.  

-Kada znate da radite odličnu i društveno korisnu stvar onda vam ništa nije teško. U okviru ovog projekta radim administrativne poslove i nekako s užitkom to radim. I da, složila bih se s Vama da je moj posao iz sjene. Ali sigurno je veoma važan kotačić u ovom našem projektu. Naš plan i jeste izvući iz sjene „žene“ čiji su poslovi nevidljivi.

Armela Husković Vegar

Važnost medijske promocije

Da je medijska promocija ovog projekta provedena uspješno u prilog tome govori i podatak da je potrebno na google tražilici ukucati samo „nevidljive žene2 ili „Inicijativa građanki Mostar“ i pretraživač će vam ponuditi bezbroj članaka o nevidljivim ženama Mostara i Hercegovine. Da Inicijativa ima odlične promotivne aktivnosti potvrđuju članci u medijima u 2022. godini.

Selma Dandić

Da javnost na vrijeme bude informirana o svim važim temama koje zagovara Inicijativa, o nevidljivim ženama, femicidu, ali i o drugim bitnim temama pobrinula se PR menadžerica Inicijative Selma Dandić.

Izvor: Dnevni listLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *