Nevidljive žene u teatarskoj umjetnosti Mostara

Nevidljive žene u teatarskoj umjetnosti Mostara

          Incijativa građanki i građana Mostara organizirala je 27. jula događaj, pod nazivom „Nevidljive žene u teatarskoj umjetnosti Mostara“.

Događaj  se održao u Mostarskom teatru mladih, Memorijalna scena 2532. 

Na događaju su, žene, glumice, predstavile vlastiti rad na polju teatarske umjetnosti i glume, ali i skrenule pažnju javnosti o nevidljivim ženama, glumicama, iz Mostara.

Diana Ondelj-Maksumić, glumica Pozorišta lutaka Mostar i Amela Kreso, glumica Narodnog pozorišta Mostar govorile su o važnosti žena u teatarskoj umjetnosti, njihovom životnom put i slobodi izražaja glumaca kroz umjetnost.

Na panelu je zaključeno kako umjetnici trebaju biti slobodni i kako oni zapravo predstavljaju glas naroda i da njihov glas nikad ne smije utihnuti.

Teatarska umjetnost edukuje javnost, bori se za svoje mjestu u svijetu modernih tehnologija i kvalitetom sadržaja konkurira raznim internet platformama za produkciju video i animiranih sadržaja.

Pozorište lutaka Mostar i Narodno pozorište Mostara su sinonim za umjetnost i kulturu Grada Mostara.

Kroz projektnu aktivnost “Neviidljive” Incijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile historiju teatarske umjetnosti Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti historiju grada.

Projekt finansira organizacija „Kvinna till Kvinna“. U narednom periodu Incijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.