ALMA PELO ZAGORČIĆ: Cilj nam je predstaviti žene iz naše prošlosti koje su ostavile trag

ALMA PELO ZAGORČIĆ: Cilj nam je predstaviti žene iz naše prošlosti koje su ostavile trag

Alma Pelo Zagorčić je profesorica povijesti, potpredsjednica UG Inicijative građanki/na Mostara i marketing managerica u mostarskoj kompaniji Sfera d.o.o Mostar. Ona je žena koja vodi edukativne konferencije za trudnice “Naše putovanje počinje”, koje organizira ova mostarska kompanija. S Almom smo razgovarali o edukacijama, aktivizmu kroz nevladin sektor i planovima za budućnost…

Vodite edukacije za trudnice “Naše putovanje počinje”. Možete li nam reći nešto više od tome?

-Da tako je. Koordinatorica sam edukativnih konferencije za trudnice “Naše putovanje počinje”. Konferencije organiziramo svaki mjesec u drugom gradu (Mostar, Sarajevo, Tuzla, Zenica, Banja Luka). Edukacije organiziramo već četiri godine i radimo to veoma uspješno o čemu svjedoči broj prisutnih trudnica koje sudjeluju na edukacijama. Osobno smatram da je kontinuirano educiranje bitno, a posebno kada se nalazite u jednom periodu života kao što je trudnoća kada sve informacije dobro dođu, a posebno kada te informacije dobijete na edukacijama na kojima sudjeluju samo eminentni predavači, ginekolozi, pedijatri, patronažne sestre, babice, nutricionisti i sl. Period trudnoće kao i rođenje djeteta često su vrlo uzbudljivi procesi i zato je važno trudnicama, ali i očevima pružiti podršku, tako da su konferencije za trudnice “Naše putovanje počinje” pravo mjesto za to. 

Kako je bilo raditi s trudnicama u doba Covida?

-Covid je bio jedna velika nepoznanica za sve ljude u cijelom svijetu. Pandemija je bila neizvjesna i niko nije znao što nas očekuje i kada će proći. Svima nam je bilo teško, a možete zamisliti kako je bilo biti trudnica u tom razdoblju. Kako bi nastavili naš rad bili smo prva kompanija u BIH koja je pokrenula Prvi virtualni sajam i online edukacije za trudnice i dojilje. Na toj platformi smo imali online konferencije za trudnice gdje su sidionice imale priliku slušati različita predavanja, pitati za savjete. Svjesni značaja mentalnog zdravlja trudnica redovno smo imali i predavanja psihologa koji su svojim savjetima pomagali trudnicama.

Ove godine ste organizirali najveću konferenciju za trudnica u BiH?

-Ove godine u svibnju smo organizirali najveću konferenciju za trudnice koja je održana u Hotelu Hills u Sarajevu na kojoj je bilo više od 500 sudionika. To je bio zaista jedan veličanstven skup trudnica koje su se družile, razgovarale i educirale. U cilju priprema trudnica za porod dr. Eldar Mehmedbašić, spec.ginekologije i akušerstva demonstrirao je čin prirodnog poroda s lutkom. I za iduću godinu za naše trudnice pripremamo niz iznenađenja o čemu će biti upoznate.  

Potpredsjednica ste UG Inicijativa građanki/na Mostar i dosta se društveno aktivni. Koliko je važno djelovanje civilnog društva?
-Potpredsjednica sam IGM-a, a aktivna sam u nevladinim organizacijama još od 2009. godine. Smatra vrlo važnim angažman nevladinih organizacija i udruženja posebno jer NVO mogu da daju značajan doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih grupa, prava radnika i rodne ravnopravnosti.

Ove godine IGM provodi projekat Nevidljive. Sudjelovali ste u realizaciji ovog projekta, kakvi su Vaši dojmovi?

-Da, u ovoj godini smo počeli jedan divan projekat pod nazivom Nevidljive žene Mostara. Cilj nam je da predstavimo žene iz naše prošlosti koje su ostavile trag, koje su bile pionirke u određenoj djelatnosti i da ih povežemo sa ženama iz sadašnjosti koje djeluju u istoj ili sličnoj djelatnost. Naš grad je zaista imao izuzetne žene koje su prkosile rodnim i društvenim normama i tako su danas nama na neki način olakšale djelovanje. Projekat Nevidljive nastavlja se i u Novoj godini ali u nekom “novom ruhu”.

Što IGM planira u idućoj godini?

-Već sam navela da nastavljamo s projektom  “Nevidljive”. Tu su svakako naše stalne aktivnosti kao što su paneli i okrugli stolovi  s aktualnom tematikom, te učešća u aktivnostima koje organiziraju partnerske organizacije i mreže. S. D.

Izvor: Dnevni listLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *