08.11.2022. panel diskusija o nevidljivim ženama u zdravstvu Mostara

08.11.2022. panel diskusija o nevidljivim ženama u zdravstvu Mostara

Incijativa građanki i građana Mostara organizira sutra događaj, pod nazivom „Nevidljive žene u zdravstvu Mostara“. Događaj će se održati u 17 časova, na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Panelistice: doc.dr. sc. Amela Hajdarević, dipl. med. sr. i doc.dr.sc. Ivona Ljevak, dipl. med. sr. Moderatorica panel diskusije: Ornela Stojčić, dipl. med. sr.

Ispred Inicijative građanki/na Mostar govorit će izvršna direktorica IGM-a Ifeta Ćesir Škoro i Alma Pelo Zagorčić, diipl.prof. historije.

Naime, na događaju će, žene, diplomirane medicinske sestre, da predstave vlastiti rad na polju zdravstva, ali i da zainteresiranu javnost upoznaju o nevidljivim ženama, medicinskim sestrama iz Mostara. Naime, žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i zvanični podaci o njihovom radu su oskudni. Takve žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiraciju svim ženama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, jer su u vremenu u kojem su živjele, i u kojem žive, svojim radom i trudom uspjele da se izdignu iz mase, a nažalost njihov rad je nevidljiv Na ovaj način, Incijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile historiju zdravstva Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti historiju zdravstva grada.

– „Pozivamo građanke i građane Mostara da sutra, zajedno sa nama otkriju nevidljive žene Mostara“.

Projekt finansira organizacija „Kvinna till Kvinna“. U narednom periodu Incijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *